Zomer 2019 – Hoe een drieluik over Vrijheid tot stand komt

Het is zomer 2019. We hebben een mooie productie, Jungle Book, achter de rug. In de zomerperiode gevolgd door een aantal leuke en leerzame workshops met elkaar. Theatertheorie en Dramaturgie, Clownerie, Improvisatie. En Schrijven. Hoe schrijf ik een toneelstuk? “Hé ja, laten we weer eens een eigen productie doen!” roept iemand. “Waarover dan?”, eh… “Volgend jaar vieren we 75 jaar Vrijheid, mooi thema!” “Nee joh, niet het zoveelste stuk over de Tweede Wereldoorlog”. “Laten we het hebben over wat vrij zijn voor jou betekent!” Goed plan….

En dat goede plan resulteert in brainstorm en discussie. Met mooie gedachten en gevoelens over persoonlijke vrijheid. De grenzen van de vrijheid voor het individu versus de behoefte van de groep. “Vrijheid krijgen betekent verantwoordelijkheid nemen”. De mooiste filosofische gedachten komen naar boven in de groep. En ideeën. Veel ideeën over kernboodschappen, settingen op toneel, interactie tussen spelers, interactie met de zaal…

We gaan aan de slag. Schrijven. Veel schrijven. En schrappen. Want we hebben geleerd dat schrijven schrappen is. We hebben vijf eenakters geschreven. Twee geschrapt. Kort intermezzo toegevoegd. Toch weer laten vervallen. We zijn dan wel een amateur-theatergroep, maar we willen het beste van wat we te bieden hebben aan ons publiek geven. Toch professioneel dus?

Meer over de drie eenakters die we graag willen delen met jullie in onze nieuwe voorstelling, lees je hier

Waar we nu hard met elkaar aan werken is het oefenen van de teksten en het inleven in je rol. En met het vinden en maken van de kleding, decorstukken, rekwisieten…

Het boeiende van de diverse eenakters is het uiteenlopende perspectief over vrijheid dat ze het publiek bieden. In het stuk “Vrij Gesproken” herken je dat vrijheid moed vraagt en kracht geeft. Serieus. En bevrijdend. In het “Café de Vrijheid” merk je dat de soms grote verschillen tussen mensen ook binding oplevert. In “Vlucht naar Vrijheid” blijkt dat vrijheid voor iedereen anders is en tegelijkertijd in de kern toch ook hetzelfde.

Wij genieten van de reis naar Vrijheid die we als leden van De Realiteit aan het maken zijn. Zien we je op onze bestemming? Noteer zaterdag 6 juni, Podium Bredius!